The Spur High Line

On June 5, 2019, the High Line opened its newest section, the Spur, which includes the High Line Plinth with Simone Leigh’s Brick House. Extending east along West 30th Street and terminating above 10th Avenue, the Spur is the last section of the original rail structure to be converted into public space. The Plinth is the first site on the High Line dedicated solely to a rotating series of new, monumental, contemporary art commissions.

 

Coach Passage
With cathedral-like 60 ft. tall ceilings, the Coach Passage crosses through Coach’s global headquarters at 10 Hudson Yards. The passage is named in recognition of the Coach Foundation’s generous gift to the High Line’s capital campaign. Primarily a hardscape, a series of planted balconies stretch out from under the building to provide visitors views of the sky, the surrounding buildings, and the other sections of the High Line over 30th Street. The iconic rails and benches of the High Line transition visitors from the walkway to the focal point of the Spur.

 

Balconies
Planted balconies provide visitors unique views of the sky, surrounding buildings, and other sections of the High Line.

 

Threshold
Once through the Passage, visitors are greeted by two large “tilted” planters, rising like hills from the deck. These create a dramatic planted threshold into the Spur and provide a lush wall of greenery after coming through the Coach Passage or from the streets of Midtown below.

 

Piazza
Finally, visitors arrive to an open piazza with panoramic views up and down 10th Avenue and 30th Street. The piazza retains the existing rail tracks that once led to USPS Morgan Processing and Distribution Center, reminding visitors of the history of the structure. Thanks to a series of cascading wooden seating steps on the east and west sides of the Spur, this new section provides critical space for hosting more people at our public programs and art events.

 

Source https://www.thehighline.org/design/spur/


Location New York, NY, USA
Date Completed 2019
Architect Diller, Scofidio + Renfro
Landscape Architect James Corner Field Operations
Planting Design Piet Oudolf
Client Friends of the Highline
Type Exterior + Landscapes
Status Built

L'Observatoire Intl Team
Principal Hervé Descottes
Project Leader Natalia Priwin
Project Team Joy Younan Billy Wong
Photo Credits Iwan Baan